search

Dividende interimare. Cand trebuie depuse situatiile financiare?

Subiectul studiului de caz de mai jos este asociatul unic al unei microintreprinderi care si-a distribuit in luna iulie dividendele interimare, urmand sa mai faca transferuri si in luna august si septembrie.
 
 
Spcialistul nostru ne explica cand trebuie depuse situatiile financiare interimare, dupa 30 septembrie 2022 sau pot fi depuse si inainte.
 

Dividende interimare – situatii financiare: raspunsul specialistului

 
Potrivit art. 67 din Legea nr. 31/1990, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare dividendele se distribuie asociatilor proportional cu cota de participare la capitalul social varsat, optional trimestrial pe baza situatiilor financiare interimare si anual, dupa regularizarea efectuata prin situatiile financiare anuale, daca prin actul constitutiv nu se prevede altfel.
 
Acestea se pot plati in mod optional trimestrial in termenul stabilit de adunarea generala a asociatilor sau, dupa caz, prin legile speciale, regularizarea diferentelor rezultate din distribuirea dividendelor in timpul anului urmand sa se faca prin situatiile financiare anuale.
 
Astfel, in cazul repartizarii trimestriale de dividende societatea intocmeste situatii financiare interimare.
 
In vederea intocmirii situatiilor financiare interimare se procedeaza la efectuarea inventarierii elementelor de natura activelor, datoriilor si capitalurilor proprii.
 
Situatiile financiare interimare se depun in termen de 30 de zile de la data deciziei asociatilor.
 
Potrivit pct. 602 din OMFP 1802/2014 entitatile care au optat, potrivit legii, pentru repartizarea trimestriala de dividende, intocmesc situatii financiare interimare formate din bilant si contul de profit si pierdere.
Aceste componente au aceeasi structura cu cea aplicabila situatiilor financiare anuale.
 
Veniturile si cheltuielile astfel raportate se stabilesc cumulat de la inceputul exercitiului financiar pana la finele trimestrului pentru care entitatea a optat sa repartizeze dividende.
 
Dividendele se repartizeaza numai din profiturile realizate.
 
In opinia mea se intocmesc intai situatiile financiare trimestriale prin care se stabileste profitul si se repartizeaza dividendele interimare si ulterior se efectueaza plata acestora.
 
Consider ca prin situatiile financiare interimare la 30.09 se stabileste valoarea dividendelor in functie de profit iar ulterior se vor achita acestea.
 
 
 
Raspuns oferit pe portalcontabilitate.ro de Gabi Popescu, auditor financiar. 
 


Noutati contabile 1713646800
Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit

E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice