search

ANAF va trece la ATAC. Nedotarea cu noile case de marcat va iesi de sub legea prevenirii

MFP (Ministerul Finantelor Publice) scoate din Legea prevenirii incalcarea termenului de utilizare a noilor case de marcat.

MFP propune, printr-un proiect de act normativ, eliminarea contraventiei referitoare la nerespectarea de catre utilizatorii aparatelor de marcat electronice fiscale a termenelor prevazute de lege, de a utiliza aparate de marcat cu jurnal electronic (art.10 lit.cc) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.28/1999) de sub prevederile Legii prevenirii nr.270/2017, potrivit unui comunicat al institutiei.

Masura este necesara deoarece operatorii economici care incalca obligatia de dotare cu noile dispozitive, nu au motive obiective pentru neconformare, in conditiile in care au fost emise autorizatii de distributie pentru aparatele de marcat care acopera toate tipurile de activitati economice, iar distribuitorii autorizati au stocuri de aparate de marcat noi. De asemenea, o mare parte dintre operatorii economici au achizitionat si instalat aparate de marcat cu jurnal electronic, iar perpetuarea acestei situatii ar duce la discriminarea operatorilor economici corecti.

Inspectorii Directiei Generale Antifrauda Fiscala din cadrul ANAF vor dispune de la prima abatere amenda de la 8.000 lei la 10.000 lei, suspendarea activitatii operatorului economic la unitatea de vanzare a bunurilor sau de prestare a serviciilor, precum si confiscarea sumelor nejustificate, respectiv sanctiunile prevazute la art.11 alin. (1) lit. f) din OUG nr.28/1999.

MFP subliniaza faptul ca toate firmele care comercializeaza produse sau presteaza servicii direct catre populatie au obligatia de a fiscaliza toate incasarile prin intermediul casei de marcat electronice fiscale si de a se dota cu noile aparate de marcat prevazute de cadrul normativ.

In acest context in care MFP a epuizat masurile legislative de sprijinire a contribuabililor pe care le-a avut la dispozitie, se impune modificarea pct. 42 din anexa nr. 1 la Hotararea Guvernului nr.33/2018 privind stabilirea contraventiilor care intra sub incidenta Legii prevenirii nr.270/2017, precum si a modelului planului de remediere.

Noutati contabile 1711663200
Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit

E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice